Plant mere spiseligt i haven

Kirsebær er et luksusbær, som lykkes virkelig godt nogle år og andre år er mere ustabil. Men i år, hvor der ikke var frost i blomstringstiden, har der været rigtig mange kirsebær.

I planteskolen har vi forskellige sorter at vælge mellem. Ikke blot er det forskellige kirsebær i smag og farve, men også træernes vækstform og bærrenes modnings-tidspunkt er forskellig fra sort til sort. De kirsebær, der er vist på billedet er sorten ’Lapins’, der er et forholdsvis smalt træ, med højrøde kirsebær i juli.

Æblerne er først lige begyndt at modne nu, men der e rigtig stor høst i vente. Så stor, at nogle træer er ved at vælte under vægten af de mange frugter.

Vi har mange smagsprøver i butikken, så du kan teste hvilken der smager dig og familien bedt. Men der er hele tiden nye sorter, der modner, så kom igen om en måned, så er det andre sorter, der er til prøvesmagning.

 

Blandt bærbuskene er der naturligvis solbær, ribs og hindbær. Men tænk også på om et par stikkelsbærbuske ville egne sig et sted i haven. Ja, de stikker, men til gengæld kan du kun sjældent købe stikkelsbær i butikkerne, men må avle dem selv. En sand delikatesse.
Også blandt bær-arterne er der stor spredning på modnings-tidspunktet, så du kan få f.eks. hindbær, der modner efter ferien og derfor er uden ”orm”. De kaldes efterårshindbær og bærer fra august og frem til oktober, hvis vi har godt vejr. 

Blandt de mere specielle bær er tyttebær, vilde blåbær og storfrugtede amerikanske blåbær. Det er alle surbundsplanter, der skal vokse i sur spagnum.

Derfor må jorden i bedet blandes med spagnum fra sække, inden der kan plantes.

 

 

Har du brug for højere buske til læ, og også gerne vil have bær, kan du plante en række med surbær, Aronia melanocarpa.

Sorte, runde bær på en høj busk (op til 2 meter), flotte efterårsfarver og hvide, bivenlige blomster i juni.

Bærrene indeholder mange antioxidanter og er meget rige på rød farve.

 

 

 

@vielskerhaven