Rhododendron er en gave til haven

Når du planter Rhododendron kan du være sikker på, at haven aldrig bliver kedelig. De smukke stedsegrønne buske har noget at byde på året rundt, og den skønne blomstring er et helt kapitel for sig. 

 

Rhododendron er perfekte planter til moderne haver. Bag det lidt underlige navn gemmer sig en stor gruppe af buske i alle mulige størrelser. Nogle er lave og nærmest krybende, mens andre bliver til store, fyldige buske.

 

Navnet Rhododendron kommer af græsk og betyder rosentræ som en anerkendelse til buskenes fantastiske blomster, der simpelthen er smukke som roser. Du kan også støde på det danske navn alperose. Der er omkring 1.000 vildarter i planteslægten og tusindvis af forædlede sorter.

 

Rhododendron er stedsegrønne buske, så de gør haven til en grøn og frodig oase hele året rundt. Om vinteren står de med store, svulmende blomsterknopper og venter på forår, og de byder på en fantastisk blomstringsperiode, typisk i maj-juni, hvor busken simpelthen forvandles til et blomsterhav i rosa, pink, lilla eller hvide nuancer. Efter afblomstring begynder de nye blade at folde sig ud og forvandler endnu engang busken, for nyvæksten kan være både farverig, blød og pelset.

 

Utallige anvendelsesmuligheder

Rhododendron er en klassisk haveplante, der kan anvendes på mange måder i haven. Hvis du har hørt om begrebet surbundsbed og er blevet forskrækket ved tanken, kan du roligt ånde lettet op. Du kan nemlig sagtens plante Rhododendron uden at lægge hele haven om til højmose.

Rhododendron er super nemme planter at dyrke i haven, når bare du vælger de gode, stærke sorter, dit havecenter anbefaler til en begyndelse. Hvem ved, måske bliver du så bidt af planterne, at du kan slutte dig til gruppen af ”rhodomaner”, der entusiastisk samler på Rhododendron og ikke går af vejen for at eksperimentere med mere krævende sorter.

 

Plant i lommer med rhododendronmuld

Begrebet surbundsbed knytter sig til det faktum, at Rhododendron ikke bryder sig om kalkholdig jord, som findes i mange haver. De foretrækker simpelthen at vokse i jord med et lavt pH – sur jord. Det kan skabes ved hjælp af ugødet sphagnum, rhododendronmuld eller kompostjord lavet af kompost, muldjord, grus og sand. I haver med porøs, sandet jord er er ingen grund til at tage særligt hensyn til Rhododendron. Surhedsgraden kan nemt justeres med gødning beregnet til Rhododendron. Du skal aldrig bruge almindlig gødning til Rhododendron, for det indeholder også kalk.

 

Heldigvis har Rhododendron et begrænset og meget overfladisk rodsystem. Det betyder, at buskene kan plantes i små lommer med rhododendronmuld de steder i haven, hvor du har lyst til at dyrke dem. Det behøver ikke være med en anden Rhododendron som nærmeste nabo.

Rhododendron trives i både sol og skygge men blomstrer bedst, når de får lys. Et sted i haven, hvor der er skiftevis sol og skygge, er det, de allerbedst kan lide.

 

Møblér med Rhododendron

Sæt planten i en spand vand, mens du graver et hul, der er cirka 10 cm dybere end potteklumpen og cirka 20 cm bredere til hver side. Fyld rhododendronmuld i hullet og plant din plante. Den må ikke stå dybere, end den stod i potten. Vand grundigt, og så er din Rhododendron flyttet ind.

Helt generelt gælder det om at være lidt vaks med vandkanden, når man dyrker Rhododendron. De er nemlig tørstige planter, og fordi de er stedsegrønne, fordamper de vand fra bladene uanset årstiden. Hvis bladene ruller sammen og hænger nedad, er det tegn på, at det er på høje tide at vande. Det kan også forekomme i det tidligste forår.

 

Takket være det begrænsede rodsystem er Rhododendron nemme at møblere rundt med i haven. Du kan flytte dem, når bare ikke de blomstrer, eller jorden er frosset. Husk at vande grundigt i den første tid efter plantning. Du kan også sagtens dyrke Rhododendron i krukker. Især de kompakte sorter er super gode krukkeplanter.

 

@vielskerhaven