Sådan planter du hækken

Det er ikke mange gange i livet, man får chancen for at plante en hæk. Og selv om det er et spændende stykke arbejde, er det jo sjovest, hvis det lykkes i først hug. Så skal arbejdet ikke gøres om næste år.

 

Hækplanter købes som regel som planter, der lige er taget op af jorden og bundtet sammen med 10 eller 25 stk. i et bundt. De har nøgne rødder, og kaldes derfor barrodsplanter.

De nøgne rødder tørrer let ud og derfor skal planterne straks graves i jorden, eller opbevares i en sæk og stilles i skyggen, lige indtil de skal plantes. Spray lidt vand henover rødderne i sækken.

Spænd en stram snor ud og grav en rende i jorden dér, hvor hækken skal være. Sørg for at jorden er løs i bunden af renden også. Rendens dybde skal være ca. 40 cm. Er rødderne længere end 30 cm, forkortes de med saksen, så de længste smårødder fjernes. Det er bedre, end at bøje rødderne rundt nede i planterenden.

Sæt planterne ned i renden med den ønskede planteafstand – arbejd henover nogle meter ad gangen. Planterne skal stå lidt dybere end de før har vokset, så rodhalsen (overgangen mellem rod og top) er ca. 5 cm nede under den færdige jordoverflade.

Kast halvdelen af jorden hen over rødderne og træk lidt op i hver plante og ryst den lidt. Nu falder jorden til omkring rødderne. Kast lidt mere jord på, men fyld ikke renden helt op – og træd jorden til omkring rødderne.

Når hele rækken er plantet, skal alle hækplanterne vandes grundigt. Først efter vandingen kastes det sidste jord ned i renden og jordniveauet skal nu svare til den omliggende jord.

Er du i tvivl, så få flere råd på planteskolen.

 

@vielskerhaven