Sedum, Trifolium og Heuchera

De senere år er der kommet nye fantastiske krukkeplanter på markedet.
 
Til sommer, sensommer og efterårsbrug. Især her i sensommeren kommer de til deres ret, fordi krukkerne efter ferien trænger til en ”genopretning”, hvor man blot planter enkelte nye ting ind, som erstatning for det udtjente.

Det er stenurt, Sedum, hvidkløver, Trifolium og alunrod, Heuchera,  vi taler om. De har været her i mange år, men nu er der kommet mange nye sorter og dermed farver at vælge mellem. Alle tre er de så nemme at have med at gøre, at de kan lykkes i enhver have.

Det, der især gør disse plantefamilier velegnede til sensommerbrug, er at det ikke er blomsterne, der er det største aktiv – men bladene.

Hos Sedum – vi bruger det botaniske navn for at undgå misforståelser, er de kødfulde blade selve attraktionen. I grågrønne, limegrønne, chokoladegrønne og almindelige grønne farver, er de nemme, at få til at matche andre planters løv- eller blomsterfarver.

Især bladene på Trifolium – direkte oversat til dansk betyder det latinske navn ”tre-bladet”, men vi kender den som hvidkløver – matcher Sedum-sorterne godt. Der er langt fra den almindelige kløvermarks grønne tæppe til Trifoliums flerfarvede kløver-blade. De får hvide eller svagt lyserøde kuglerunde kløverblomster og de er et sandt spisekammer for honningbier.

 

Også de varme farver på Heuchera, alunrod på dansk – kan passes ind i en krukke sammen med de to øvrige. Eller få en krukke helt for sig. Det er en staude, der også gør sig godt i staudebedet, hvor den får oprette luftige spir af hvide, lyserøde eller dybrøde blomster. Heuchera kan efter en sæson i krukke plantes ud som bunddække under træer og buske eller indgå i staudebedet.
Ideen med at have én planteart i hver krukke er slet ikke en dårlig ide nu, hvor det så er nemt at fjerne en krukke og fylde den med noget andet og mere spændende.

 

 

@vielskerhaven