Stauder er havens humørbombe

Stauder er herlige langtidsholdbare haveplanter, der putter sig under jorden om vinteren og starter på en frisk hvert forår. Den særlige overlevelsesteknik betyder, at stauder er nemme og pålidelige at dyrke i haven, fordi de simpelthen er tilpasset vækstbetingelser, som dem vi har i vores del af verden, hvor vinteren jo byder på sne og frost.

 

Der er stauder, der har sæson i alle haveårets forskellige faser, og der er også nogle, der blomstrer næsten hele sommeren. Det betyder, at du ved at vælge mange forskellige stauder, kan få en have, der altid har blomster at byde på. Stauder i potter kan plantes stort set altid, når jorden bare ikke er bundet af frost.

 

Staudernes blomstringstidspunkt fremgår af etiketten, men du kan også bare orientere dig i havecentret, hvor de stauder, der blomstrer samtidigt, også vil blomstre samtidigt i din have. Det er en god guide at have, når du vil sammen sætte smukke staudestaudebede til din have derhjemme.

 

At planlægge og plante et staudebed er et herligt puslespil med brikker, der kan lægges på uendeligt mange måder. Der findes i hundredevis af stauder med blomster i alle regnbuens farver og vækstformer fra lave bunddækkende til høje spir.

 

Ved at tænke lidt over farvesammensætningen i dit staudebed kan du skabe både smukke og spændende beplantninger, der afspejler din personlige stil og gør din have til helt din egen. Måske er du til sarte tone-i-tone kombinationer, eller måske er du vild med pangfarver og stærke kontraster. Det er dig, der bestemmer, og sortimentet af stauder har heldigvis noget at byde på uanset hvilken stil, du er til i din have.

@vielskerhaven