Tid til at beskære vinstokken

beskæring af vinstokken - sådan gør du

Det gælder om at finde de hyggelige arbejdsopgaver frem, for det meget grå og triste efterårsvejr inviterer ikke til ret meget havearbejde. Lige nu kan du jo begynde med at gå i drivhuset, hvor vinranken skal ordnes. Den skal helst beskæres inden årsskiftet, så på med handsker og brug en stund på at få klippet den fri, så den igen til næste år kan være leveringsdygtig i de dejligste druer.

 

Sådan beskærer du din vinranke

 

En helt ny plante

Har du lige plantet en helt ny vinranke i dit drivhus i år, så skal du først og fremmest vælge, om den skal have 1, 2, eller 3 hovedstammer. Når du har valgt de grene, som du vil bygge videre på, så skal du klippe skuddet eller skuddene tilbage til 50 cm. Er der allerede dannet sideskud, skal disse klippes tilbage til første synlige knop.

 

ÆIdre planter

Vinstokken (den tykkeste) er den al vand og næring kommer fra. Druerne dannes fra sideskuddene, og du skal opbygge nye sideskud hvert år. Husk at der skal være 8-10 cm mellem hvert sideskud på vinstokken. Din vinstok kan godt bestå af mere end en hovedvinstok, men du bør ikke lave mere end tre hovedvinstokke pr. plante.

Start med at reducere alle de sidegrene, som der er vokset blade og druer på så langt tilbage, at du kun kan se en enkelt knop. Der kan godt udgå mere end et skud fra hovedvinstokkens basis, i så fald, skal du klippe dem alle tilbage.

 

Af: Marianne Bachmann Andersen, Danske Havecentre

@vielskerhaven