Klip i roserne - eller vent lidt

Lad os begynde med en forklaring på, hvorfor man overhovedet klipper roser?

Det gør man for at få rosenplanten til at sætte nye stærke skud, fjerne sygdomme i de gamle grene og ikke mindst for at få store flotte rosenblomster. Jo mere man skærer, jo mindre rosenplante får man, men jo større rosenblomster dukker der op.

Sådan kan roserne klippes
Det er med andre ord et spørgsmål om, hvordan man ønsker roserne – både planten og blomsterne – ser ud hen på sommeren. Det er altså ikke nogen naturlov, at der skal råklippes i roserne. Men det er vigtigt at der ikke kommer hård frost bagefter beskæringen, hvor nye skud og blade er sarte overfor kulden. Det ved man altid først dagen efter, at en kold luft har været inde over haven. Derfor er det altid et sats og en lokal vur-dering, hvornår man tør beskære roserne.

Man kan også bare nøjes med at pynte rosenplanterne, fjerne visne spidser, krydsende grene og skære lidt af længden på de længste skud, så der bliver mere harmoni i rosenplantens vækst. Det gør man normalvis med buskroser, historiske roser og engelske roser. Gør man også sådan med de almindelige haveroser, bliver rosenplanterne større og mere buskede. De får mange blomster, der alle er noget mindre end i de hårdere beskårne roser.
Men med haveroser, der kan blomstre på nye årsskud, kan man altså gå anderledes kraftigt til værks og klippe rosen helt ned til 10-15 cm.

Betragt rosenplanten som en slags fabrik, hvor hvert blad og hvert skud producerer energi til rosens rødder. Samtidig er bladet og skuddet i sig selv et energidepot. Altså fjerner man energi, når man klipper blade af. Og forhindrer også at der produceres mere energi, når bladene er væk.

Derfor er ikke nogen grund til at roser får lov til at komme for langt frem med at sætte blade og nye skud, før man beskærer dem. Det vil blot stjæle kræfter fra rosen at blive skåret ned, når den står med store blade og lange skud. Som bare ender i komposten. 
Det er altså bedst at beskære roserne, mens skud og blade blot er små stykker sammenfoldet blad.

Når man beskærer kraftigt er det nødvendigt at ”fodre” rosens rødder med gødning og vand, så planten får kræfter til at gro og blomstre. Det gør du når beskæringen er overstået og med 4-5 ugers mellemrum sommeren igennem.
 

Før:

Efter:

Et filigran af torne og strittende grene, sådan ser nogle roser ud efter vinteren. Det er for tæt og giver begrænsede udfoldelsesmuligheder for nye skud. Der skal tyndes ud i dem, så der bliver mere lys og plads til nyvækst. 

Sortér i grenene ved at klippe tynde, syge, skæve og beskadigede grene bort. De sunde, der er tilbage kortes ind til lige over en udadvendt knop. Herfra og fra de 2-3 knopper nedenunder vil planten skyde nye skud.

  
 

@vielskerhaven